Englezi o Modriću: ‘Srbi su mu ubili djeda. Hrvati su se morali boriti za sve. Zato su ovakvi’

Hrvatska će u slučaju prolaska Argentine finale Svjetskog prvenstva igrati 18. prosinca, a taj datum poseban ja za našeg kapetana Luku Modrića (37). Naime, taj dan će se obilježiti 31. obljetnica smrti njegova djeda Luke, po kojem je dobio ime. 

Luka se rodio u Zadru 9. rujna 1985. godine. Prvih pet godina života proveo je u malom zaseoku Modrići kraj Obrovca, u podvelebitskom kraju. Narod kaže da su jedini koji tamo mogu živjeti poskoci i – Modrići. Njegov djed Luka po zanimanju je bio cestar, a roditelji Stipe i Jasminka oboje su radili u tvornici Trio u Obrovcu koja se bavila proizvodnjom trikotažne odjeće. Kad je započeo rat, obitelj je živjela u obiteljskoj kući u mjestu sve dok djeda nisu brutalno ubili srpski vojnici.

Članovi srpske paravojske ubili su ga bez ikakvog razloga 18. prosinca 1991. godine. Lukin otac pronašao je njegovo tijelo u polju petstotinjak metara od kuće. Požurio je natrag, pokupio ženu i dvoje male djece i poslao ih u Zadar. Njegova učiteljica iz ratnih vremena je ispričala o eseju koji je Luka morao napisati, a koji je izazvao jake emocije u njemu.

Zadala sam im temu da opišu neki događaj koji je ostavio dojam na njih, uplašio ih ili rastužio… Nešto što im izaziva jake emocije. On je pisao o tome kako mu je u ratu ubijen djed – ispričala nam je ekskluzivno Maja Grbić, učiteljica proslavljenog hrvatskog nogometaša Luke Modrića 2018. godine. “Iako sam mali doživio sam već puno strahova. Strah od rata i granatiranje već pomalo zaboravljam. Događaj koji nikad ne mogu zaboraviti dogodio se prije četiri godine kada su četnici ubili moga djeda, kojeg sam puno volio. Svi smo plakali, a ja nikako nisam mogao shvatiti da moga dragog dobrog djeda više nema. Pitao sam se mogu li biti ljudi oni koji su to učinili i zbog kojih moramo bježati od kuće”, napisao je mali Luka kad mu je bilo jedva deset godina.

Lukin pismeni uradak

Ova momčad sačinjena je od igrača koji očajnički žele nositi ovaj dres i pokazati svijetu koliko vrijedi. Svi želimo igrati za našu domovinu i ovaj dres. Borili smo se kao nacija za neovisnost i nastavljamo se boriti do posljednje kapi – rekao je Modrić, piše britanski tabloid Mirror.

Luka Modrić na brdu u Međugorju

Nisam razumio što se dogodilo kad su djedovo tijelo donijeli u kuću. Jedino što sam osjetio bila je tuga. Otac me zagrlio, odveo do lijesa i rekao: “Sine, reci zbogom svome djedu.” Nisam shvaćao da je to posljednji put da ga vidim. Srce mi se para svaki put kad se sjetim kako je preminuo. Doslovno na kućnom pragu – stoji u autobiografiji Luke Modrića. 

To je puno utjecalo. Ostavilo je ožiljke na mojoj obitelji, posebno na mom ocu. Bilo je to traumatično razdolje. Nije bilo lako, ali moji su se roditelji trudili da mene i sestru maknu od svih briga tako da nismo previše osjetili sve što se događalo. To je oblikovalo moj karakter i razvio sam se kao osoba, naučio sam se boriti, biti skroman i biti s obje noge ne zemlji. A svog djeda se sjetim svaki put kad osvojim nešto. Volio bih da može vidjeti što sam postigao. Volio bih da je s nama, ali sam siguran da me gleda odozgo i da je sretan zbog svega što sam napravio…  Ako se po ičemu na svijetu “vidi” da je Luka Modrić iz zadarskog zaleđa, onda je to po njegovu naglasku koji je ostao nepromijenjen nakon što se, trčeći za loptom, odselio prije gotovo polovine svog života.

Luka sa scojim malim Modricima

Hercegovina 24 / 24 sata portal