Dogodilo se na današnji dan, 29. studenoga

Na današnji dan, 29. studenoga, prije pet godina, svoj ovozemaljski put završio je general-pukovnik Slobodan Praljak. “Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu!” Svojom borbom za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a zatim i borbom za opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini zaslužio je trajno poštovanje i prisjećanje na njegovu žrtvu. General Praljak je s ponosom uvijek isticao kako se bori za pravednu stvar, ne dijeleći ljude po vjeri i naciji. Kako i bi, kad je s ženom druge nacije podigao svoju djecu i volio je više od svega. Tijekom rata u BiH nije želio napustiti svoj narod i svoja uvjerenja. S tim uvjerenjima i riječima: „Ja sam hrvatski general, a ne ratni zločinac“ otišao je s ovoga svijeta pokazujući svoje dostojanstvo, poštenje i uvjerenja. Takva vrsta samoubojstva u sudnici pred televizijskim kamerama nikada nije zabilježena u svjetskoj povijesti. Prisjetimo se njegove herojske uloge pri oslobađanju vojarne JNA u Čapljini, oslobođen je donji tok Neretve i Mostar i time stvoren manji pritisak na hrvatski jug. Slao nesebično oružje u Sarajevo pomažući obranu grada i ljudi. Smještao je izbjeglice u svoju vikendicu i kuću.
Obiteljski čovjek, filozof, sociolog, filmski redatelj. Tri fakulteta istovremeno je studirao i – završio: Elektrotehnički, Filozofski i Akademiju dramske umjetnosti. Profesor filozofije i sociologije.
Obiteljsku kuću je poklonio mladoj obitelji bez stana, brinuo osobno za 13 izbjeglih Bošnjaka tijekom rata. Napisao je 47 knjiga. “General Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu”, uzviknuo je, nakon čega je ispio otrov. Nažalost, to su bile generalove posljednje riječi, a svojim odlaskom poručio je da ne želi živjeti kao rob jer mu je draže umrijeti kao slobodan čovjek.

Legenda o prokletstvu templara – 1314.
Proširile su se glasine da je Veliki meštar na lomači prokleo one koji su ukinuli Templarski red.

Umrla carica Marija Terezija – 1780.
Zanimljivo je da je Marija Terezija imala čak šesnaestero djece, među kojima su bila dva cara – Josip II. i Leopold II.

Richard Byrd prvi preletio preko Južnog pola (1929.)
Dana 29. studenog 1929. izveden je prvi let preko Južnog pola. Taj pothvat ostvario je američki mornarički časnik Richard Byrd zrakoplovom Ford Trimotor.

Zašto se nekada 29. 11. slavio Dan Republike? (1943.)
Dana 29. studenog slavio se za vrijeme socijalističke Jugoslavije Dan Republike, jer je na taj dan 1943. održano drugo zasjedanje AVNOJ-a