Danas se održava jedan od najvažnijih sastanaka o Ukrajini: Ovo bi mogla biti prekretnica

Presudni pregovori, koji bi mogli označiti prekretnicu u ratu, dolaze dan nakon što su SAD i nekoliko evropskih zemalja obećali dodatnu opremu

Deseci zemalja saveznika Ukrajine sastaju se danas kako bi koordinirali opskrbu oružjem, među kojim i tenkova, za Kijev koji je povećao svoje zahtjeve za dostavljanje tenkova. Domaćin Njemačka suočava se sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Presudni pregovori, koji bi mogli označiti prekretnicu u ratu, dolaze dan nakon što su SAD i nekoliko evropskih zemalja obećali dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini. Velika Britanija također je nedavno ponudila 14 svojih borbenih tenkova – ali Kijev želi više, piše BBC.

– Ukrajinski saveznici danas se suočavaju s jednostavnim izborom – rekao je ukrajinski savjetnik ministra odbrane uoči samita. 

– Tenkovi za Ukrajinu su tenkovi za slobodu. Ako se oni ne pošalju, druge bi ih zemlje jednog dana mogle same morati upotrijebiti protiv Moskve – rekao je Jurij Sak za BBC.

Više od 50 zemalja sastaje se u zračnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke. Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) suočava se sa sve većim pritiskom da pošalje tenkove Leopard 2, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno doniralo 14 svojih borbenih tenkova Challenger. Njemačka također mora dati svoje dopuštenje prije nego što se druge zemlje mogu obvezati na slanje vlastitih zaliha Leoparda.

Poljski premijer rekao je da je “umjereno pesimističan” glede dobivanja blagoslova Berlina, iako je litvanski ministar rekao novinskoj agenciji AFP da će “neke zemlje” poslati Leoparde. Njemačka je kasno jučer rekla da će njen stav “postati jasan u sljedećih nekoliko sati ili sutra ujutro”, izvijestio je AFP.

Potpisana “Zakletva iz Talina”

Grupa od devet zemalja obećala je novu vojnu pomoć Ukrajini uoči ovog ključnog sastanka. Pomoć iz zemalja, uključujući Estoniju, Letoniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Poljsku, uključivat će desetke protuzračnih odbrambenih sistema Stinger, protuzračnih topova S-60 i mitraljeza te obuku, navodi se u saopćenju.

Potpisujući ono što je nazvano “Zakletvom iz Talina”, zemlje potpisnice osudile su Rusiju.

– Osuđujemo ruske napade s ciljem teroriziranja naroda Ukrajine, uključujući namjerne napade na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu koji mogu predstavljati ratne zločine. Odbacujemo kontinuirano rusko kršenje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine te nezakonite tvrdnje Rusije da je anektirala ukrajinski teritorij.

Stoga se obvezujemo na kolektivnu isporuku donacija bez presedana, uključujući borbene tenkove, teško topništvo, protuzračnu odbranu, streljivo i borbena vozila pješaštva za odbranu Ukrajine.

Ova znatna pomoć Ukrajini dolazi iz naših vlastitih nacionalnih zaliha i resursa koji ilustriraju međusobno razumijevanje ozbiljnosti situacije i naše opredjeljenje da hitno povećamo i ubrzamo podršku Ukrajini. Nakon što smo dali ovo “talinsko obećanje”, uputit ćemo se na sastanak Ukrajinske odbrambene grupe u Ramsteinu sutra i pozvati druge saveznike i partnere da slijede primjer i daju svoje planirane pakete podrške što je prije moguće kako bi se osigurala pobjeda na ukrajinskom bojnom polju u 2023. – objavili su.

“Zakletvu iz Talina” potpisalo je devet zemalja: Danska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska.

Njemačka uporno odbija poslati tenkove

Novi njemački ministar odbrane Boris Pistorius izjavio je jučer da Berlin neće unilateralno djelovati kada je riječ o slanju borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini. 

– Morat ćemo pričekati i vidjeti kako će to ići dalje. U pregovorima smo, naročito s našim transatlantskim partnerom Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo kao što smo postupili u svim ranijim slučajevima, bit je ne djelovati samostalno – rekao je Pistorius za televiziju RTL.

Dodao je da se radi o “usklađenom” djelovanju kao što je nedavno bio slučaj s vozilima Marder, čime je ponovio višemjesečni stav njemačkih dužnosnika. Pistorius je naglasio da je Njemačka postojano podupirala Ukrajinu od početka rata i da će nastaviti to činiti.

– Rusiji ne smije biti dopušteno da pobijedi u ratu, a Savezna Republika Njemačka će dati svaki doprinos u tu svrhu – rekao je. Kijev je pozvao zapadne saveznike da požure s opskrbom tenkovima i protuzračnim odbrambenim sistemima, rekavši da Ukrajina plaća životima dok se odugovlače rasprave u stranim prijestolnicama.

Od ruske invazije na Ukrajinu prije skoro godinu dana, Njemačka je Ukrajini isporučila oružje i vojnu opremu u vrijednosti većoj od 2.2 milijarde eura, uključujući teško topništvo i sisteme protuzračne odbrane. Ali ne i tenkove Leopard, unatoč stalnim pozivima Kijeva da ih isporuči.

Berlin, koji ih i proizvodi, mora odobriti bilo kakav transfer svojih tenkova, koje 20 zemalja ima u svojim arsenalima. Poljska i Finska već su rekle da će poslati Leoparde u Ukrajinu. Za razliku od tenkova iz sovjetske ere, koji čine većinu teškog naoružanja Ukrajine, njemački tenkovi imaju napredne mogućnosti kao što je termalna optika. Njemački kancelar Olaf Šolc tek treba donijeti konačnu odluku o tom pitanju.

SAD šalje pomoć, ali ne i tenkove

Sjedinjene Države su sinoć izvijestile o novom paketu vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2.5 milijarda dolara, koji obuhvata stotine oklopnih vozila raznih tipova, ali ne i teške tenkove Abrams.

U ovoj novoj tranši bit će 59 oklopnih vozila Bradley, uz 50 laganih oklopnjaka tog tipa kojih je slanje najavljeno 6. januara te 90 transportnih oklopnih vozila Stryker “koji će dati Ukrajini dvije oklopne brigade”, navodi se u saopćenju Pentagona.

No ova nova pošiljka ne obuhvata teške tenkove poput Abramsa, koji SAD još nije spreman poslati Kijevu, opravdavajući se time da bi njihovo održavanje bilo teško za Ukrajinu i zahtijevalo bi veliku logističku podršku.

– Jednostavno nema smisla da u ovome trenutku SAD isporuči tenkove M1 Abrams Ukrajini – rekla je Sabrina Sing (Singh), dužnosnica iz Pentagona, nakon što su njemačke vlasti navele da neće isporučiti tenkove Ukrajini dok to ne učini i SAD.

– Kao što znate, šaljemo borbena vozila Bradley. U konačnici to je odluka Njemačke, ona ima pravo odlučiti koju će sigurnosnu pomoć pružiti. Mislim da svakako činimo sve što možemo kako bismo pružili podršku Ukrajini u onome što joj je potrebno – dodala je.

Njemačka je navodno postavila slanje tenkova Abrams kao uvjet SAD da bi ona poslala svoje tenkove Leopard. Naime, Njemačka je poručila da će dati zeleno svjetlo za slanje tenkova Leopard njemačke proizvodnje u Ukrajinu ako Sjedinjene Države pristanu poslati vlastite tenkove Abrams, rekao je vladin dužnosnik za Reuters.

# NJEMAČKA

# RUSIJA

# UKRAJINA