Danas obilježen Dan grada Orašja

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i svijeća na spomen obilježju u gradskom parku u Orašju. Nakon polaganja vijenaca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, koja je uz gradske vijećnike, dužnosnike iz Županije Posavske, okupila i brojne dužnosnike svih razina izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH te goste iz Republike Hrvatske.

Na početku svečane sjednice, prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Stanko Vincetić, a gradonačelnik Marijan Oršolić je govorio o razvoju i realiziranim projektima kao i planovima za buduće razdoblje.

Na svečanoj sjednici, čestitajući Dan grada Orašja, obratio se i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović.

„Kao počasni građanin Orašja imam posebnu privilegiju i obavezu da mogu biti dio ovog prostora i na način kako to mogu biti i ugrađen u sve projekte o kojima je govorio naš gradonačelnik. Drago mi je da su uz naše Orašje i naši prijatelji iz Republike Hrvatske, kao i svi drugi, od generalnog konzula, naših gradonačelnika, predstavnika županijske vlasti. To pokazuje da smo jedna velika obitelj, koja s jedne strane otvara vrata Bosne, a tako smo nedavno nazvali i Muzej koji smo otvarali, a s druge strane otvara vrata Europske unije“, poručio je predsjednik Čović.

„Siguran sam da Orašje već danas kao grad može biti na ponos svima nama koji se nalazimo s ove strane granice u Bosni i Hercegovini, jer sam uvjeren da se gradi po mjeri potrebe ljudskog života, onoga što je danas najvrijednije, skrbimo o svojoj obitelji“, poručio je dr. Čović, uputivši posebnu zahvalu i našim braniteljima: „Oni su najzaslužniji da mi danas možemo biti ovdje“, kazao je.

„Uvjeren sam da u mnoštvu projekta koje ste vi naznačili, svi mi koji ćemo imati aktivnost oko približavanja BiH Europskoj uniji, a siguran sam da ćemo to već možda do kraj ove godine imati“, kazao je predsjednik Čović, te se osvrnuo na održane izbore, kazavši kako su oni stvorili ambijent da mi kao hrvatski narod možemo biti ponosni na ovu Županiju te da zajedno sa svima koji žive na ovom prostoru nastavimo graditi jednu modernu multietničku sredinu.

„Uz naše prijatelje iz Republike Hrvatske, predsjednika Vlade RH gosp. Plenkovića koji je uz sve ove projekte bio cijelo vrijeme, zadnjih šest godina, a i ono što planiramo raditi zajedno u narednih nekoliko godina, dati će siguran sam jednu novu dimneziju za kvalitetniji život ovdje u Orašju ali i cijeloj BiH. Imamo dovoljno potencijala da donosimo odluke, budemo odvažni i osmišljamo što ćemo raditi u naredne četiri godine“, poručio je predsjednik Čović.

Nakon održane svečane sjednice dr. Čović je otvorio novi Lovački dom Lovačke udruge Sava u Orašju.

HERCEGOVINA24