Danas je Valentinovo, Dan zaljubljenih.

Kad bi zrno pijeska bilo mjerilo za ljubav, sve pustinje svijeta ne bi bile dovoljne da ti kažem koliko te volim.

Blagdan sv. Valentina od davnina se obilježava 14. veljače, tj. dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka (poganskog blagdana plodnosti). Povezanost sv. Valentina uz ljubav potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji se iz ljubavi prema njoj preobratio na kršćanstvo. Tijekom pripreme za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se “ftičeki ženiju”.

Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

SRETAN DAN ZALJUBLJENIH SVIM NAŠIM PRATITELJIMA, ONIM ZALJUBLJENIM, A ONIMA KOJI TO NISU ŽELIMO DA ŠTO PRIJE PODIJELE SRCE S NEKIM