Cijene nafte pale ispod 85 dolara po barelu

Cijene nafte pale su u četvrtak ispod 85 dolara budući da su trgovci informaciju o cjenovnom limitu za rusku naftu koji razmatra G7 protumačili kao signal o nesmetanom izvozu, što je stišalo zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 77 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,65 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,95 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, od 77,58 dolara. Jučer je pojeftinio 3,01 dolar.

Tržišta je jučer umirila vijest da se G7 sprema odrediti viši cjenovni limit za rusku naftu od aktualnih cijena na tržištu, što je stišalo zabrinutost za opskrbu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta razmatra mogućnost ograničenja cijene ruske nafte koja se doprema morem na 65 do 70 dolara po barelu, izjavio je neimenovani europski dužnosnik.

Viši limit mogao bi potaknuti Rusiju da nastavi s prodajom nafte, što bi smanjilo rizik od nedostatne opskrbe.

Kremlj je pak u četvrtak priopćio da Rusija ne planira opskrbljivati ??naftom i plinom zemlje koje podržavaju ograničenja cijena, dodavši ipak da će konačnu odluku donijeti nakon što analizira brojke.

“Kada se uzme u obzir da Rusija trenutno izvozi naftu po cijeni nižoj od predloženog limita, može se reći da cjenovni limit automatski podrazumijeva nesmetan ruski izvoz”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil-a.

Neke indijske i kineske rafinerije plaćaju nižu cijenu za marku sirove nafte Urals, rekli su trgovci. Urals je glavni izvozni brend ruske nafte, podsjeća Reuters.

Vlade EU-a nastavit će razgovore o ograničenju cijena u četvrtak ili petak, rekli su europski diplomati.

Uteg cijenama bili su i neočekivano snažan rast zaliha benzina u SAD-u u prošlom tjednu i postrožene mjere kontrole covida 19 u Kini.

Američke zalihe sirove nafte smanjile su se pak za 3,7 milijuna barela, trostruko više no što su analitičari u Reutersovoj anketi prognozirali.

Kina je u srijedu izvijestila o najvećem dnevnom broju slučajeva covida 19 od početka pandemije i lokalne vlasti postrožile su epidemiološke mjere, što je dodatno potaknulo zabrinutost ulagača za gospodarski rast i potražnju za gorivom.

Pozornost tržišta privukla je i informacija da bi SAD naftnom divu Chevronu uskoro mogao odobriti širenje poslovanja u Venezueli i prodaju venezuelanske nafte nakon što vlada i oporba u Caracasu i ponovo pokrenu političke pregovore, prema tvrdnjama četiri upućena izvora.


U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 1,1 dolar, na 85,19 dolara.