Hrvatska kulinarska tradicija bogata je raznim narodnim jelima koja i dalje uživaju popularnost. Međutim sve se manje gospodarstava bavi proizvodnjom hrane kao što su krvavice ili čvarci, zbog čega cijena tih proizvoda raste.
Čvarci su jedan od omiljenih specijaliteta u Hrvatskoj, pogotovo u Slavoniji, Baranji i Međimurju gdje se najviše proizvode. Čvarci nastaju topljenjem svinjske masti, nakon čega se mast prži dok ne postane hrskava.
Priprema čvaraka zahtijeva puno strpljenja i pažljivo kuhanje kako bi rezultat bio savršeno zlatno-smeđi, hrskavi zalogaj. Iako su nekada bili ostaci nakon kolinja, danas su čvarci prepoznati kao vrhunska delicija, cijenjena zbog posebnog okusa i teksture. Oni su dio hrvatske kulinarske baštine, posebno u Slavoniji, gdje se često poslužuju s kruhom, lukom i sirom.
Cijene dosežu 30 eura po kili
Ova tradicionalna poslastica sve više privlači i strane posjetitelje koji žele iskusiti autentične okuse Hrvatske. Popularnost čvaraka dosegla je toliku razinu da se čak organiziraju festivali poput Čvarkijada, gdje proizvođači mogu pokazati svoje umijeće spravljanja čvaraka, a posjetitelji mogu uživati u hrskavim delicijama.
Nedavno je održana jedna takva manifestacija, u sklopu koje je bilo i natjecanje u pripremi čvaraka. “Jako je teško doći do sirovine, jako je teško doći do slanine, slanina je sad na cijeni jer se od nje prave čvarci, a cijena im je 20, 25 eura i nitko nam sirovinu neće prodati za 3 eura”, ispričao je za HRT tom prilikom Vladimir Protić iz Udruge čuvara slavonske etno baštine.
Cijena čvaraka na nekim mjestima porasla je čak do 30 eura po kilogramu, a za to je osim manjeg interesa za proizvodnju kriva i svinjska kuga. Usprkos tome, većina kupaca je zgrožena tako visokom cijenom.
‘I jastoge su prije davali sirotinji’
“Čvarcima su se nekad hranile mačke, čak i kad je većina ljudi u Hrvatskoj bilo siromašno. Danas je to 20 € kila. Kojeg mesa je kila 20 €?”, požalio se jedan čovjek u komentaru na Redditu. Nekoliko ljudi nadovezalo se na njegov komentar. “Ako misliš da je precijenjeno, ulozi u svinjogojstvo, pravi čvarke i zaradi hrpu love”, odmah mu je odgovorio drugi korisnik.
Jedan čovjek zatim je istaknuo da se prehrambene navike jednostavno mijenjaju kroz povijest. “I jastoge su prije davali sirotinji, pa eto sada je to luksuz. Uostalom, čvaraka imaš malo od cijele svinje, zato i jesu skupi. Tipa od cijele svinje od 200 kg, imaš 4-5 kg kvalitetnih čvaraka, a tipa 70 kg mesa. Stoga naravno da su čvarci skuplji od mesa”, komentirao je, međutim zatim je drugi korisnik rekao da su svinje nekad bile masnije, pa je bilo lakše proizvesti više čvaraka.
“Nekada nisu jer su svinje bile masnije i bilo je više materijala za čvarke. Danas se uzgajaju vrste s kojima je prioritet dobiti meso, a ne ‘bijelo’”, nadovezao se na raspravu.
Be the first to comment