“Biznismen” propao u zemlju: Gdje se krije Ihtijarević

Vlasnik firme koja je izgubila licencu svjetski poznatog lanca brze hrane, kako nam je nezvanično rečeno, već počeo s prodajom imovine koju ima u BiH

Haris Ihtijarević, vlasnik kompanije „Gliese 581g“, koja je izgubila licencu za “McDonald’s” u BiH, trenutno je jedan od najtraženijih osoba u državi, s obzirom na to da je mnoge ljude i poslovne partnere zavio u crno, a svojom bahatošću i rastrošnošću doveo do toga da su stotine radnika ostale bez posla!

Pet restorana

Nakon što su izgubili licencu, krajem prošle godine, podsjećamo, vlasnici “McDonald’sa” u BiH zatvorili su pet restorana, tri u Sarajevu i dva u Mostaru.

Ihtijarević se, kako nam je potvrđeno, nakon afere i izlaska na vidjelo brojnih nepravilnosti, totalno pritajio, a čak se ne javlja ni bližim saradnicima i prijateljima.

On je, kako nam je nezvanično rečeno, već počeo s prodajom imovine koju ima u BiH. Radi se o stanovima u “Bosmalu” i centru Sarajeva, kao i imovini u Visokom, odakle je rodom.

Ihtijarević, protiv kojeg su u posljednjih nekoliko dana podnesene brojne krivične prijave, od radnika, dužnika, banaka s kojima je radio, odlučio se i na prodaju parking prostora na Marindvoru. Ovaj prostor kupila je jedna sarajevska firma iako je upitno kako je koristio državno zemljište u privatne svrhe, što je sada predmet istražnih organa.

Stanovi u Beču

Saznajemo da ima stanove i u Beču, Sloveniji, Crnoj Gori… Vjeruje se da prodaje imovinu u Sarajevu kako bi što prije napustio BiH i izbjegao da se suoči s pravosudnim organima u BiH, ali i partnerima koje je prevario.

Protiv njega su podnesene već najmanje tri krivične prijave Tužilaštvu KS.

Prevario i “Avaz”

Ihtijarević je, podsjećamo, prevario i kompaniju “Avaz“. On je kao zakupac prostora za “McDonald’s” u Nedžarićima krao vodu iz “Avaza“ jer je bio nelegalno prikopčan. Radio je to 12 godina, čime je nanio veliku finansijsku štetu “Avazu“, u iznosu većem od 400.000 KM.

Zbog toga je uprava “Avaza” Tužilaštvu KS podnijela putem advokata krivičnu prijavu.