Ako imate novčanicu od 20 KM sa serijskim brojem H10457844, obavijestite policiju

Nakon “filmskih novčanica” koje su bile aktualne u prvoj polovini prošle, i početak ove godine obilježila je pojava lažnog novca na tržištu BiH, piše Večernji list BiH. Za sada su krivotvorene novčanice primijećene u Sarajevu, gdje je na više banaka postavljeno upozorenje o pojavi istih.

Obratite pozornost

Riječ je, kako navode, o novčanicama u apoenu od 20 konvertibilnih maraka, a sve imaju isti serijski broj. Dakle, prema navodima na upozorenjima, ako imate novčanicu od 20 konvertibilnih maraka sa serijskim brojem H10457844, riječ je o nevažećem novcu, o čemu je potrebno obavijestiti policiju. Budući da pojava lažnog novca nije rijetkost, a kako bi stanovništvu pomogli da se ne nađe u neugodnoj situaciji zbog takvih novčanica te da izbjegne moguće prijevare, na službenoj stranici Centralne banke BiH u dijelu “Novac” nalaze se sve potrebne informacije na osnovi kojih građani mogu provjeriti sumnjivu novčanicu.

Iz Centralne banke BiH ranije su istaknuli kako se do sada pokazalo da su krivotvorine koje se plasiraju na tržište BiH vrlo loše kvalitete i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. Stoga je važno znati prepoznati ta obilježja. Kada se novčanica (20 KM) gleda prema svjetlu, može se provjeriti vodeni znak: motiv skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ispod motiva skulpture nalazi se svijetli vodeni znak – oznaka nominalne vrijednosti (20).

Također, pozornost treba obratiti na zaštitnu nit koja se nalazi u papiru, u kojoj se nalazi tekst (20 KM – oznaka nominalne vrijednosti). Zatim na prozirni registar: elementi koji su otiskani unutar petokutova na licu i na naličju novčanice trebaju se pravilno uklapati u romb.

Novčanica od 50 KM ispravna je ako ima vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama, koji je primjetan onda kada se novčanica okrene prema svjetlu.

Također, ispravna novčanica treba imati zaštitnu nit, potpuno ugrađenu u papir, s tekstom iznosa novčanice, zatim prozirni registar te mikrooptičku zaštitnu nit. Uz navedeno, originalne novčanice trebaju imati oznaku nominalne vrijednosti u donjem desnom kutu naličja novčanice – tiska se posebnom optički promjenjivom bojom koja se mijenja ovisno o kutu promatranja, od ljubičasto-crvene u zelenkasto-smeđu, te duboki tisak. Inače, krivotvorene novčanice najčešće su u upotrebi u maloprodajnim objektima i na tržnicama, a prodavači naglašavaju kako pojava krivotvorenog novca nije rijetkost.

Koji apoeni se krivotvore

Lažni novac može se pojaviti i u bankomatima te je potrebno obratiti pozornost prilikom podizanja novca. Prema podacima CB BiH, samo u prvih osam mjeseci 2019. na tržištu u BiH otkriveno je 1498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM te 141 novčanica apoena od 20 eura.

Osim novčanica od 50 KM, bilo je i krivotvorina od 100 KM – 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM 13 novčanica. U istom razdoblju u CB BiH registrirana su ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od 1 KM – 688 komada, potom od 5 KM – 38 komada te od 2 KM – šest komada. U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 eura – 141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, ukupno 14. Registrirano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara, apoena od 1000 srpskih dinara, i dva komada krivotvorene britanske funte – apoena 20 britanskih funti.