Sebiji Izetbegović prijete tri godine zatvora

KAZNENI ZAKON F BIH

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da Sebiji Izetbegović, generalnom direktoru Kliničkog centra u Sarajevu, oduzme akademsko obrazovanje i poništi magistarski nosi sa sobom i kaznenu odgovornost. Tužiteljstvo KS već dvije godine bojažljivo vodi istragu o Sebijinom školovanju i akademskom putu. Odluka Senata je jasna.

Utvrđene su brojne nejasnoće, diploma ne postoji, a indeks koji je dostavila Tužiteljstvu ne dokazuje apsolutno ništa bez ispita i dokaza da ih je položila. S druge strane, Kazneni zakon Federacije je, također, jasan.

“Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili tko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”, navodi se u članu 372. Kaznenog zakona FBiH.

Tko kazneno djelo iz stava 1. ovog člana učini u pogledu javne isprave, oporuke, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se po zakonu mora voditi, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Kako stoje stvari, Sebija je počinila i kazneno djelo prevara. I tu je jasan član 394. Kaznenog zakona Federacije “Tko s ciljem da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine što učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako šteta prelazi 30.000 KM, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u zakonu. Ono što je zanimljivo, s obzirom na to da je Sebija na pozicijama direktora KCUS-a i profesora na Medicinskom fakultetu ostvarivala zaradu, potrebno je utvrditi kolika je tu zaista šteta i protupravna imovinska korist.

Šta piše u Statutu KCUS-a I Statut KCUS-a je više nego jasan. Sebija je morala biti suspendirana jer više ne ispunjava uvjete za rad na Medicinskom fakultetu i nema uvjete da vodi KCUS.

Jasno je navedeno što mora imati generalni direktor: završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, da je nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta. Ali, kako ne ispunjava uvjete, ne može više biti ni na čelu ove ustanove.

Predsjednik Bosanske akademije znanosti i umjetnosti “Kulin ban” akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, komentirao je poništavanje magisterija i akademskog zvanja Sebije Izetbegović.

Njegov komentar na Facebooku prenosimo u cjelosti:

Doktorici Izetbegović je oduzet magisterij zbog četrnaest ispita koji su bili nužni da bi pristupila obrani magistarskog rada a ne zbog bilo čijih točnih ili netočnih izjava.

Ovdje moram da se umiješam da pravno objasnim problem. Doktorici se ne osporava obrana magisterija kod prof. dr. Šimića niti obrana doktorata kod mentora doc. dr. Senada Mehmedbašića. Akademik prof.dr. Asim Kurjak, iako tema doktorske disertacije nije njegova struka, je bio Predsjednik komisije ali i komentor jer Mehmedbašić kao docent nije mogao biti samostalni mentor.

On je očigledno bio više tu formalno zbog njegove slave i vjerovatno želje doktorice da se može pohvaliti da je doktorirala kod najboljeg. Problem doktorice Izetbegović su ispiti koji prethode magisteriju. Bez položenih ispita ne može se pristupiti magisteriju, a ona je trebala položiti 14 ispita. U zahtjevu od 1994. godine napisala je da je položila deset koliko je upisano u indeks, ali nema potvrde ni za jedan ispit u studentskoj službi Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a u Sarajevu nije napravljena ekvivalencija, ali to je i normalno jer postdiplomski studij Ultrazvučna dijagnostika ni danas ne postoji u Sarajevu te nije ni mogla polagati razliku koju je ona tražila od četiri ispita. 

Pravno gledano, činjenično stanje kod doktorice je da ona nije položila nijedan ispit u Zagrebu a na vještaku je da utvrdi da li su ocjene u indeksu lažirane jer je nemoguće da joj nedostaju baš sve prijave na najstarijem fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. A drugo je da nema ni razlike od četiri ispita koja su trebala biti polagana u Sarajevu. Dakle, razlog poništenja magisterija je što ona nije stekla uvjete za obranu magisterija a bez ispravno završenog magisterija osporiv je i doktorat na koji je izašla i sve titule napredovanja koje on nosi.

Iz mog iskustva mogu reći da sam ispitao u svojoj višegodišnjoj praksi više tisuća studenata i nikada mi se nije zagubila nijedna prijava. A kod doktorice Izetbegović ne nedostaje jedna, nego svih četrnaest kako u Zagrebu tako i u Sarajevu što je u domenu znanstvene fantastike.

S obzirom da je akademik Kurjak tijekom njene obrane rekao da je ona ispunila sve uvjete za obranu potrebno je to i objasniti.

Akademik Asim Kurjak sigurno ne bi pristao da bude u Komisiji da je znao da postoji problem. Svi mi kada smo Predsjednici Komisije za obranu isto kažemo, jer je to forma, a službe koje su odgovorne dostavljaju nam da je sve u redu.

Kod doktorice je problem napravio tadašnji dekan prof.dr. Nedžad Mulabegović koji joj je uvažio zahtjev da je položila deset ispita u Zagrebu na osnovu indeksa ne provjeravajući da li su ocjene u indeksu stvarne ili svojeručno upisane ( ne prati ih dokumentacija u Zagrebu ) A drugo nije napravljena ekvivalencija pa ona nije polagala ni razliku od četiri ispita u Sarajevu te je fingirana situacija da je ispunila uvjete, a za to su opet krivi ona i dekan Mulabegović za kojeg sam čuo da je u skorije vrijeme imao moždani udar te pretpostavljam da će se on braniti da se ničega ne sjeća.

Moje mišljenje je da je doktorica Sebija potcijenila inteligenciju Bošnjaka i da kad je ušla u sve ovo mislila je da će joj proći, iako sam uvjeten da joj ni u malom mozgu to ne bi palo na pamet da je u Zagrebu živjela i tamo gradila karijeru.

Hercegovački portal