Održan Književni memorijal “Krešimir Šego”

Književni memorijal “Krešimir Šego”, u organizaciji udruga Cvit i Zdravo društvo i Matice hrvatske Mostar, održan je u Hotelu Brotnjo u Čitluku, a u povodu 8. godišnjice smrti ovog velikog pjesnika i čovjeka. Na memorijalu je sudjelovalo petnaestak pjesnika i pjesnikinja, kao i Šegine unuke – Sara i Rita Šego i Marija Vidović, koje su govorile stihove iz Krešinih pjesama te glazbeno obojile ovu svečanost.

Izabranim su se pjesmama predstavili: fra Miljenko Stojić, Hrvoje Barbir Barba, Ivan Baković, Ivan Sivrić, Marina Kljajo Radić, Milena Jukić Bandić, Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Miro Petrović, Radica Leko, Srećko Marijanović, Stanko Krnjić i Misijana Brkić Milinković, koja je i vodila kroz svečanost. Nazočila je i glavna urednica Cvitka Ana Šego. Naime, dječji časopis Cvitak utemeljio je upravo Krešo Šego, zajedno s prijateljem Mirom Petrovićem, koji je u svome kratkom obraćanju i podsjetio na zajedničke dane i rađanje Cvitka.

Krešimir Šego rođen je u Međugorju, gdje je i preminuo u 65. godini života. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku, uz što je djelovao i kao istaknuti umjetnik.

Bio je član Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te njegovim utemeljiteljem.

Objavio knjige: Žeđ pojilišta, Stojna kuća, Vrijeme letjelica, Hrvatska Tišina, Svijeća pod križem, Zavjetni kovčeg (zbirke pjesama); Rubovi i Rubovi II (knjige eseja, kritika i razgovora); Latice, Malene priče (knjige za djecu) i Anđeli moji (zbirka slikovnica, s Miljenkom Stojićem) te Vrijeme milosti, Gospina šaputanja i Fra Slavko (knjige međugorske tematike).

Izabrane pjesme objavljene su mu na njemačkome i poljskome jeziku, a Vrijeme milosti na engleskome, francuskome, poljskome, talijanskome, češkome, flamanskome i njemačkome.

Hercegovina 24; Foto: citluk.ba/Događajnica