Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Radovi učenika Graditeljsko-geodetske tehničke škole iz Splita

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i s dubokim poštovanjem se prisjećamo stradanja i žrtava židovskog naroda. Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se, također, želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Poučavanjem o holokaustu borimo se za svijet u kojem se to više nikada neće ponoviti.

Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milijune žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. siječanj, dan kada su trupe Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Auschwitz. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti. Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, među kojima gotovo 31 milijun civila. Ukupan broj Židova, žrtava nacističkog progona, kreće se od najmanje 4 milijuna i 194 tisuće do 5 milijuna 820 tisuća i 960.

Posebna mrlja i ožiljak na savjesti našeg Hrvatskog naroda je tzv. NDH koja je donijela i primjenjivala “Rasne zakone” te i sama progonila Židove, Srbe, Rome… Tim zakonima definiralo se tko je Židov, a svim pripadnicima ne-arijevskih naroda oduzeta su građanska prava, kao na primjer Židovima i Romima. Do kraja travnja 1941., mjesecima prije nego što su nacisti primijenili slične mjere u Njemačkoj, ustaše su uvele obvezu isticanja rasnih oznaka (obično Davidove zvijezde) svim pripadnicima židovskog naroda u Hrvatskoj. 10. listopada 1941. ustaše su donijele zakon o nacionalizaciji kojim su oduzeli svu židovsku imovinu. Ustaše su donijele i mnoge druge rasne zakone usmjerene protiv Židova i Roma, koji su postali politička osnova za provođenje progona nad tim narodima. Što se tiče Srba, službena politika NDH je bila, prema riječima ustaškog ideologa Mile Budaka, “trećinu pobiti, trećinu protjerati, a trećinu pokatoličiti”. Ustaše su ubrzo proširile svoju aktivnost i na Hrvate, HSS-ovce, komuniste i sve one koji su izražavali nezadovoljstvo ustaškim režimom ili su bili osumnjičeni za članstvo u oporbenim organizacijama, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Za provođenje navedenih zakonskih akata osnovani su, osim redovnih, i izvanredni, kao i pokretni prijeki sudovi sa širokim ovlastima, a pojedinačna, skupna i masovna uhićenja te deportacije Srba, Židova, Roma i Hrvata (u koje su ubrajani i svi muslimani), sa sudbenim presudama ili bez njih, uvjetovale su osnivanje, uz već postojeće, novih zatvora i logora. posebna mrlja i sramota je logorski kompleks Jasenovac. Nacisti su odmah nakon proglašenja NDH poticali ustaške obračune sa Židovima i Romima. Nekoliko mjeseci nakon proglašenja NDH, u govoru kojeg je Adolf Hitler održao na sastanku sa Slavkom Kvaternikom koji je održan 21. lipnja 1941., Hitler je nedvosmisleno obznanio nacističke genocidalne namjere.

Sala sa imenima i fotografijama Židova stradalih u Holokaustu u muzeju Yad Vashem u Izraelu

Na sreću naše društvo je izvuklo pouku iz tog zla, a u Hrvatskoj postoji snažan politički i društveni konsenzus u osudi svakog zločina, i kao što jednom reče bivši ministar kulture u hrvatskoj Vladi Jasen Mesić: “Prilikom učenja o zločinima koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, posebno prema Židovima i Srbima, ali i prema svima ostalima, jako je bitno da možemo čuti i vidjeti primjere ljudi iz svih društvenih sredina koji su svojom osobnom žrtvom i svojim zalaganjem spašavali ljude koji su se našli ugroženi zbog progona u holokaustu. Mislim da su to svijetli primjeri koje uvijek treba isticati i pokazati da se i u bezumlju moglo naći ljudske hrabrosti i dostojanstva da se pomogne. To je nešto što trebamo prenositi mlađim generacijama”.