DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 10. STUDENOGA

Mauzelej Kemala Ataturka

Otrovan poljski kralj Wiśniowiecki – 1673.
Kralj Mihael Korybut Wiśniowiecki umro je u dobi od samo 33 godine od trovanja hranom.

Andrej Tupoljev – tvorac zastrašujućih sovjetskih teških bombardera – 1888.
U doba Hladnog rata razvio je jedan od najpoznatijih bombardera u povijesti – Tupoljev Tu-95. Poznati ruski konstruktor zrakoplova Andrej Nikolajevič Tupoljev rođen je 10. studenoga 1888. godine.

Veličanstveni mauzolej u Turskoj kojeg posjećuju milijuni ljudi – 1938.
Mustafa Kemal-paša Atatürk – prvi turski predsjednik – pokopan je u veličanstvenom mauzoleju Anıtkabir u glavnom gradu Turske. Dana 10. studenog 1938. godine umro je turski državnik Mustafa Kemal-paša Atatürk. U Republici Turskoj on posjeduje gotovo mitski status, a čak je i zakonom zabranjeno narušavati uspomenu na njega. Atatürkov se lik nalazi na svim današnjim turskim novčanicama i kovanicama. Budući da je Atatürk umro u 09:05 ujutro, u Turskoj postoji čak i običaj da se na današnji dan (10. studenog) u to vrijeme sav promet zaustavi u spomen na njega. Atatürk je umro u znamenitoj palači Dolmabahçe, koja je nekoć bila dom osmanskih sultana. Ta se palača nalazi na samoj obali Bospora, a u sobi u kojoj je Atatürk umro i danas stoji sat zaustavljen u 09:05 ujutro na dan kad je umro. Atatürkovo tijelo danas leži u veličanstvenom mauzoleju Anıtkabir u Ankari, glavnom gradu Republike Turske. Taj veliki mauzolej, obložen travertinom i mramorom, nalazi se na brdu koje nadvisuje Ankaru. Kompleks je okružen zelenilom (parkom). Atatürkov mauzolej godišnje posjeti navodno i preko 11 milijuna ljudi. Ispod sarkofaga teškog 40 tona nalaze se Atatürkovi posmrtni ostatci, a sarkofag je smješten u dvorani sa supovima visokim čak 14.4 metara. Kod podnožja sarkofaga strani državnici postavljaju vijence prilikom posjeta turskoj prijestolnici Ankari.

Otmičari aviona prijetili zalijetanjem u nuklearni reaktor – 1972.
Otmičari su zauzeli zrakoplov ubrzo nakon polijetanja, izvadivši pištolje i ručne granate. Dana 10. studenog 1972. godine dogodila se jedna od najneobičnijih otmica aviona u povijesti. Naime, otet je avion zrakoplovne tvrtke Southern Airways let 49. Specifičnost te otmice bila je u tome što su otmičari zaprijetili SAD-u nuklearnom katastrofom. Njihova prijetnja sastojala se od tvrdnje da će se zabiti avionom u nuklearno postrojenje Oak Ridge, ukoliko im se ne ispune zahtjevi. Američki pregovarači, uključivši FBI, užurbano su pregovarali s otmičarima dok je avion prelijetao Oak Ridge. Pregovarači su ospjeli osigurati svotu od 2-2.5 milijuna dolara. Otmičari su odlučili sletjeli u gradu Chattanoogi nedaleko od Oak Ridgea i preuzeti novac. To im je uspjelo, a zatim su opet poletjeli i uputili se na – Kubu. Međutim, Fidel Castro nije ispunio njihova očekivanja. Na Kubi su otmičari na kraju uhićeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Kubanci su avion i novac od otkupnine vratili SAD-u u prilično velikodušnoj gesti. Ukupno je drama oko otmice trajala oko 30 sati.

Osimski sporazumi – granica između Jugoslavije i Italije (1975.)
Međunarodni ugovori, poznati kao Osimski sporazumi, potpisani su između SFR Jugoslavije i Italije 10. studenog 1975. godine. Potpisani su u talijanskom gradiću Osimu kraj Ancone, a njima su dvije države uredile granična i druga pitanja koja su bila sporna nakon završetka Drugog svjetskog rata.