Akademkinja Ljerka Ostojić – nova-stara predsjednica Matice hrvatske Mostar

Matica hrvatska Mostar na redovitoj je godišnjoj i izbornoj skupštini održanoj u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače dobila novo vodstvo u iduće četiri godine.

Za predsjednicu Matičina mostarskog Ogranka ponovno je, jednoglasno, izabrana akademkinja Ljerka Ostojić, dopredsjednik je fra Ante Marić, a glavna tajnica – Misijana Brkić-Milinković.

Voditeljica Ureda MH Mostar Vanja Prusina, predsjednica Ljerka Ostojić i glavna tajnica Misijana Brkić-Milinković

„Iznimna mi je čast, ali i velika obveza, što ste mi ponovno, dragi moji Matičari, ukazali povjerenje. Nastojat ću vaše povjerenje svakim svojim potezom i opravdati i zajedno s našom Maticom raditi na ostvarenju svih njezinih zadaća i svega onoga što je naš Ogranak planirao u idućem razdoblju. Hvala vam još jednom, od srca. Ponosna sam što sam dijelom ovoga Ogranka“, kazala je u govoru zahvale akademkinja Ostojić koja je, inače, i članica Glavnoga odbora Matičine Središnjice.

Akademkinja Ostojić podnijela je Izvješće o radu Ogranka MH u Mostaru za razdoblje 2019. – 2023.

U samoj uvertiri skupštine, akademkinja Ostojić podnijela je izvješće o radu Matice hrvatske Mostar za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Članovi Skupštine MH Mostar

Istaknula je kako je, nakon Izborne skupštine u veljači 2019. godine, u svome redovitom terminu održano Mostarsko proljeće, te su redovito izlazili časopisi Cvitak, Motrišta i Suvremena pitanja. Iduće dvije, pandemijske godine, donijele su Mostarsko proljeće u novome terminu te reducirane aktivnosti Matičina ogranka u Mostaru. 

Skupštini je nazočio i najstariji član Matičina Ogranka u Mostaru gosp. Božo Šaravanja (na slici skroz lijevo)

“Središnji događaj Mostarskog proljeća 2020. bio je promocija velebne monografije o 20 godina festivala, koja ostaje trajan spomen na više od 700 programa koji su se odigrali na mostarskim i inim pozornicama Matičina Proljeća. Izbor je to 300-injak iz više od 700 objavljenih tekstova novinara i publicista Dragana Marijanovića, uz fotografije legendarnog mostarskog fotografa, pokojnog Stojana Lasića, njih oko 500.

Monografija o Mostarskom proljeću nagrađena je i Srebrnom poveljom Matice hrvatske za najbolja Matičina izdanja. U uvjetima pandemije, iskristalizirala još jedna od bitnih značajki Mostarskog proljeća: promocija domaćih uradaka i umjetničkih postignuća, što se posebno ogleda u likovnom / izložbenom i književnom dijelu festivala. Tako se, i unatoč epidemiološkim uvjetima, a s druge strane – teškim financijskim vremenima, pomaže očuvanju identiteta i kulture Hrvata u BiH, kao i identiteta i samosvojnost naših umjetnika. Strategija je Mostarskog proljeća nastaviti podupirati, kroz svoje djelovanje, prije svega domaće umjetnike, a potom i međunarodne aktivnosti”, kazala je, između ostaloga, u svome izvješću akademkinja Ljerka Ostojić.

U Radnome su predsjedništvu izborne skupštine MH Mostar bili: Nada Dalipagić, Vanja Prusina, Misijana Brkić-Milinković i Miro Petrović

Potom se osvrnula i na još jedno pandemijsko – Mostarsko proljeće (ujesen) 2021., te ono održano u svojme uobičajenom terminu – 2022., 24. po redu.  Između ostaloga, spomenula je da je, u nakladi Matice hrvatske Mostar i Udruge Zdravo društvo, početkom 2021. iz tiska je izašla knjiga Josipa Muselimovića „A što sad?“, zbirka kolumni objavljivanih u Večernjem listu BiH. Podsjetila je i na redovitu dodjelu godišnje književne nagrade Krešimir Šego.

Nada Dalipagić, Daria Ostojić, Ljerka Ostojić i Mira Pehar

Što se tiče godine u koju smo zakoračili, pred Maticom hrvatskom Mostar 25. je, jubilarno, izdanje Mostarskog proljeća, planirano u drugoj polovici travnja, u svibnju i lipnju.

Akademkinja Ljerka Ostojić s članicom MH Mostar Miljanom Glamuzinom

Inače, u Predsjedništvo MH Mostar izabrani su, uz akademkinju Ostojić i: fra Ante Marić, Misijana Brkić Milinković, Miro Petrović, Nela Marinčić, Nada Dalipagić, Mira Pehar, Ivan Sivrić, Jure Musa, Gordan Jurišić, Franjo Takač. U Nadzorni odbor su izabrani: Dragan Marijanović, Gordana Maslov, Maja Prskalo, Zdenko Ostojić i Ana-Marija Dedić. Počasni je predsjednik Josip Muselimović, a voditeljica Ureda MH Mostar Vanja Prusina.

Tekst i foto: Hercegovina24 /MHM, PR